Bezoek aan Ecri In augustus was de winkel een weekje dicht, van deze gelegenheid heb ik gebruik gemaakt om eens op bezoek te gaan bij Ecri living. Ecri is een merk dat potten maakt, die ik met veel plezier in de winkel verkoop. Ik vind het echt een fantastisch mooi product om een aantal redenen. Allereerst zijn het natuurlijk prachtige potten, met prachtige vormen en super kleuren. Ten tweede, wat eigenlijk ook op 1 staat, is dat de potten in Nederland gemaakt worden. Ten derde, een groot gedeelte van de potten wordt ook nog eens met de hand gemaakt, dus echte ambacht! Ten vierde, alle potten zijn 100% waterdicht, wat het voor mij echt een ideaal product maakt, ik werk namelijk graag met bloemen en dus water:):). Om al deze reden vond ik het een leuk uitje tijdens mijn vakantie. Bovendien kon ik natuurlijk ook meteen een nieuwe bestelling plaatsen.

Aangekomen bij de fabriek en showroom bleek alleen het geheugen van mijn telefoon vol te zijn, snel wat gewist, maar te weinig tijd om genoeg te wissen voor veel foto's. Maar ik zal zo goed mogelijk mijn mind-pics proberen te beschrijven. De geur (noem je dat geur-pics?) van klei komt je al meteen tegemoet als je het pand binnenloopt, ik waande mij meteen terug in het handarbeidlokaal van mijn middelbare school, heerlijk!!
Op een draaischijf was een man bezig met het maken van een mooie ronde pot. Zie hier de link naar het filmpje. Een groot gedeelte van hun potterie wordt gemaakt op een draaischijf met de hand. Daarnaast worden er ook andere potten met de hand gemaakt, en wel door in een mal platte stukken klei te leggen (net zoals je de bodem van een appeltaart maakt) en door met een grote hamer tegen de wand te slaan worden de naden dicht gemaakt. Ook zijn er hele grotte mallen, daar sta ik tussenin op de foto. In deze mallen wordt vloeibare klei gegoten, waarna deze een x aantal dagen moet drogen. Door het drogen krimt de pot, dus daarna kan de mal verwijderd worden.
Daarnaast hebben ze ook een machine waarin de meer 'standaard' potten worden gemaakt, maar zelfs bij deze potten komt er nog veel handarbeid kijken. 
Ze worden namelijk ten droge gezet op een groot rek, bij sommige wordt er nog met de hand een leuke bewerking toegevoegd. Nadat de potten gemaakt zijn en gedroogd zijn moeten ze nog waterdicht worden en geverfd worden. Allereerst komt er 1 glazuur laag overheen, dit is aan de binnen en buitenkant. Dat is echt super fijn, want daardoor zijn de potten dus waterdicht. en daarna komt er nog een kleur overheen welke pas zichtbaar is na het bakken. Bij het afbakken is het de kunst om de potten op de juiste manier in te delen op de rekken, zodat er zoveel mogelijk op kunnen en ze toch genoeg lucht krijgen.

Al met al dus zo'n 8 handelingen per pot of potje! Wat een werk komt er bij kijken. 
Na de rondleiding ben ik naar de showroom gegaan en heb ik een leuke bestelling geplaatst, ik zal een seintje geven als de nieuwe potten in de winkel zijn!
  Marieke Verhees     07-09-2016 17:30     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.