Tips om je bloemen langer goed te houden Snijbloemen zijn prachtig en om er zo lang mogelijk van te genieten, geven we je graag 6 slimme tips om je bloemen te verzorgen, zodat je er lang plezier van hebt.

1. Bloemen houden van schoon water

Bloemen houden van water! Daarom is het enorm belangrijk dat je snijbloemen zo snel mogelijk weer in het water zet. Zoek een geschikte vaas uit voor je bloemen. Zorg dat deze vaas goed schoon is gemaakt. De vaas moet vrij zijn van bacteriën van een eventueel vorig boeket. Het schoonmaken van de vaas kan met chloor, maar liever nog met een biologisch schoonmaakproduct. Strooi of giet snijbloemenvoedsel in de vaas en vul hem voor ongeveer twee derde met koud water (tenzij je anders wordt geïnformeerd in de winkel).
​


TIP! Om kleine vaasjes goed schoon te maken, hebben we een handige tip. Gebruik een stokje met een klein stukje spons eromheen gewikkeld, zoals in de video hierboven.

2. Schuin afsnijden: zo neemt de bloem meer water op

Staat de vaas klaar, dan kun je met het echte werk beginnen. Als bloemen langer dan een paar minuten zonder water staan, droogt de 'wond' uit. Daarom is het belangrijk om alle stelen schuin af te snijden met een (vlijm)scherp mes. Is je mes niet scherp, dan kunnen  bacteriën zich makkelijk nestelen in de rafelige "wond" van de bloem. Zorg daarom voor een strakke wond onder een hoek van ongeveer 45°. 

Snijd de stelen niet op het aanrecht af, maar houd de bloem(en) in je hand. Stelen die te dik of te stug zijn, mag je met de snoeischaar schuin aangeknippen. Plaats de afgesneden bloemen binnen een minuut in de vaas met water anders droogt de wond weer in en kun je weer opnieuw beginnen. 

TIP! Gebruik een bloemensnijder als je een aardappelschilmesje niet fijn vindt. In onderstaande video laat Marieke zien hoe je precies bloemstelen schuin afsnijdt met een aardappelschilmesje en een bloemensnijder. En ze geeft je nog een slimme tip.

3. Zorg dat er geen bladeren in de vaas zitten

Zorg ervoor dat er geen blad in de vaas zit, alleen stelen. Verwijder daarom eventueel blad dat in het vaaswater staat of terecht is gekomen. Hierop kunnen bacteriën zich namelijk makkelijk vermeerderen, waardoor de stelen gaan rotten en je bloemen minder lang mooi blijven.

4. Blaas slap hangende bloemen nieuw leven in

Slap hangende bloemen komen wel eens voor, bijvoorbeeld bij Rozen en Hortensia's. Dit komt doordat de knop te rauw van de plant is gehaald bij de kweker, waardoor de knop niet de kracht (opname van water) in zich heeft zich te ontwikkelen tot bloem. De bloem komt dan ook niet goed open. Rol de slap hangende, of niet open komende bloemen strak in een krant en snijd ze opnieuw aan.

Plaats ze snel in warm water en laat ze ongeveer een uur optrekken. Je kunt dit eventueel herhalen na een uur. Zijn ze niet opgetrokken, kom dan met de bloemen langs in de winkel, zodat we de oorzaak voor je kunnen achterhalen.

5. Sommige bloemen hebben een eigen "gebruiksaanwijzing"

Niet alle bloemen behandel je op dezelfde manier. Hieronder een paar tips voor specifieke bloemen.
  • Tulpen houden niet van veel water, dan gaan ze namelijk enorm groeien. Doe daarom liever een klein laagje water in de vaas met tulpen.
  • Heesters (houtachtige, soms bruine stelen) zoals Viburnum (sneeuwbal), Seringia (sering) en Hydrangea (hortensia) houden van warme voeten. Geef ze handwarm water, zodat de zuurstofbelletjes, die in koud water zitten, de vaten niet kunnen verstoppen.
  • De harige stelen van Gerbera’s houden van een klein laagje water. Ze staan op een ijzerdraadje omdat er altijd wat water via de haartjes naar boven kruipt dat zich ophoopt onder de bloembodem, wat een zwakke plek vormt. Zitten ze in een boeket verwerkt dan neem je de gulden middenweg; de vaas vullen tot de helft is voldoende.
  • Zonnebloemen (Helianthus) zijn grote drinkers en mogen in een volle vaas met warm water staan om slap hangen te voorkomen.
  • De knoppen van Peonia (pioenroos) kunnen wel eens bedekt zijn met een plakkerig laagje Nectar dat de bloem aanmaakt om de knop zo lang mogelijk te beschermen tot deze open komt. In de natuur word de nectar opgepeuzeld door onder andere mieren. Om het plakkerige laagje van de Peonia als snijbloem af te halen, kun je hem afwassen onder handwarm water.
  • De bijzondere bloem van de Strelitzia (paradijsvogelbloem) verbergt altijd nóg een knop. Verwijder na ongeveer vijf dagen de uitgebloeide bloem(en) en help de knop uit de kelkbladeren door hem er met je duim uit te wippen.
  • Pas op met lelies (Lilium). Deze bloem heeft meeldraden met erg veel stuifmeel, die moeilijk te verwijderen is uit bijvoorbeeld je kleding of je tafelkleed.

6. Bonustip: koop bloemen meteen in de vaas

Geen zin in de verzorging? Neem een vaas mee van thuis en wij plaatsen het boeket of de bloemen correct in de vaas voor je. Je kunt natuurlijk ook een leuke vaas in de winkel kopen. Je hoeft dan thuis het water in de vaas alleen nog aan te vullen.
    13-10-2016 10:50     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 Karin Braun -  13-10-2016

Hay Marieke , Wat leuk zeg ! Goede Tips! Succes ???